Vlaggenmast: niet zo’n eenvoudig product als je denkt

Heb je wel eens een vlaggenmast goed bekeken. Het lijkt zo’n eenvoudig ding, gewoon recht de lucht in, een beetje taps toelopend, een touw om de vlag omhoog te hijsen en het hoeft alleen maar te staan. De dagelijkse praktijk is dat het toch wel iets complexer ligt. Vlaggenmasten mogen niet omvallen of krom waaien, de vlag moet mooi in top wapperen en het geheel moet er mooi en representatief uit blijven zien, ook jaren na plaatsing van de vlaggenmasten. Voor thuis aan het balkon kun je best een vlaggenstok bij één van de bekende discounters kopen maar voor een vlaggenmast voor je bedrijfspand is het toch wel verstandig alleen met het beste genoegen te nemen.

Materialen vlaggenmast en kwaliteit

De meest gangbare materialen waaruit vlaggenmasten worden gemaakt zijn hout, aluminium en polyesther. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen waarbij bij de polyester masten het geringe gewicht en de duurzaamheid er uitspringen. Van een polyester vlaggenmast kun je zonder zorgen jaren en jaren plezier hebben. De serieuze vlaggenmast leveranciers hebben via een kwaliteitsysteem de kwaliteit van hun producten geborgd. Je kunt hierbij denken aan ISO 14001/9001 certificering waarmee iedere stap in het productieproces genormeerd wordt en het bedrijf niet alleen laat zien dat het kwaliteit belangrijk vindt, maar ook de stappen gezet heeft om daadwerkelijk tot een genormeerde kwaliteit te komen.

Het belang van kwaliteit

Bij vlaggenmasten is kwaliteit belangrijk omdat ze bij weer en wind buiten staat, best veel te verduren krijgen en toch ook een visitekaartje voor een bedrijf zijn. Het is ongewenst dat een vlaggenmast die er na drie maanden verweerd en uitgeslagen uitziet. Het levert kosten op voor het schoonmaken, ergernis en een negatieve uitstraling op. Door direct naar een leverancier van vlaggenmasten te stappen die kwaliteit hoog in het vaandel heeft kan teleurstelling en onnodige kosten voorkomen worden.